fbpx

De generösa statsbidragen kommer försvinna

Replik på Nina Waaras inlägg ”Det riktade statsbidraget ska gå till äldreomsorgen” i Haparandabladet 29 januari.

Socialdemokraternas gruppledare Nina Waara vill naturligtvis inte berätta att socialnämnden kommer att ha mer pengar att röra sig med under 2021 än under 2020. Närmare bestämt 3,5 miljoner kronor plus de ökade lönekostnader som följer efter den senaste avtalsrörelsen. Hur kan det var möjligt trots att det inte syns i budgeten?

Ett specialdestinerat (riktat) statsbidrag går inte genom den kommunala budgeten där pengar fördelas utan kommer direkt till den verksamhet som det berör.

Haparanda har en bra äldreomsorg och ska ha så även framöver. En plats på ett särskilt boende i Haparanda kostade 2018 drygt 900 000 kronor per år, i Kalix kostade samma plats 800 000 kronor. En skillnad på 100 000 kronor per plats. Multiplicera skillnaden med 136 platser så blir det en ansenlig summa pengar. Faktum är att Haparanda är en av kommunerna i Norrbotten som har högst kostnad per vårdtagare på särskilt boende.

I februari 2020 tillfördes socialnämndens verksamheter 15 miljoner kronor extra för att möta nämndens behov. 7 miljoner kronor av dessa beslutade nämnden skulle gå till äldreomsorgen. Under 2020 beslutade regeringen i en av sina ändringsbudgetar att tillföra kommunerna ett riktat statsbidrag till äldreomsorgen från och med 2021. Haparanda tilldelades 5,3 miljoner kronor av dessa medel och de kommer direkt till verksamheten. Av den anledningen kunde kommunens budget för socialnämnden minskas med 5,3 miljoner kronor då dessa pengar istället kommer direkt från staten.

Dessutom tillfördes socialnämnden 2,5 miljoner kronor för att kompensera ett ökat behov på grund av demografi, en ökad andel av äldre i befolkningen. Därutöver tillförde vi ytterligare en miljon kronor som inte har koppling till äldreomsorgen utan för att förebygga och minska droganvändningen bland våra unga.

Allt detta vet Socialdemokraterna om, det har informerats, diskuterats, och beslutats i nämnder, styrelser och kommunfullmäktige.

När Socialdemokraterna sedan lyfter fram det ekonomiska resultatet för 2020 som i dagsläget pekar på 36,7 miljoner, eller 13,7 miljoner kronor bättre än budgeterat, så verkar det som om det är happy days. Här finns det pengar som vi kan använda till att öka våra kostnader!

Att resultatet för 2020 blir så pass bra, och bättre än budgeterat, beror till stor del på att regeringen med dess samarbetspartier, där Centerpartiet ingår, har varit generösa med extra statsbidrag av generell karaktär. 18,2 miljoner har Haparanda fått i extra statsbidrag. Samtidigt har skatteintäkterna sjunkit med 7 miljoner kronor. Ta bort de tillfälliga 11,2 miljoner som blir över så landar vi ganska precis på det som är budgeterat. Skillnaden kan till delar härledas till saker som inte kunnat genomföras på grund av pandemin.

Det som gör oss oroliga är att man ska ta de generösa statsbidrag som betalades ut 2020 som intäkt för att de kommer att betalas ut även fortsättningsvis. Så är det naturligtvis inte. De allra mesta var av övergående slag och kommer att försvinna. Frågan är däremot i vilken omfattning skatteintäkterna kommer att öka till samma nivåer, och gärna högre, som innan pandemin?

Att som Socialdemokraterna ta ett enskilt års överskott som intäkt för att öka den årliga driftskostnaden är som att göra bocken till trädgårdsmästare. Det är inte hållbart över tid.

Sven Tornberg (c)
kommunstyrelsens ordförande
Janne Lind (c)
socialnämndens ordförande
Niklas Olsson (m)
Lars-Erik Wikberg (kd)

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

9 kommentarer på “De generösa statsbidragen kommer försvinna

  1. Ja så trädde stora bocken bruse (Sven) fram. Lägg tillbaka 5,7 miljoner fixa underskottet på ett ärligt sätt, åldringsvården behöver slantarna.

  2. ”Haparanda tilldelades 5,3 miljoner kronor av dessa medel och de kommer direkt till verksamheten. Av den anledningen kunde kommunens budget för socialnämnden minskas med 5,3 miljoner kronor då dessa pengar istället kommer direkt från staten.”
    Med andra ord så gick de extrapengar från staten som uttalat skulle gå till äldreomsorgen inte till äldreomsorgen!

    • Tänk att det gör dem när de nu kommer 2021. De och ytterligare 2,5 miljoner. Saken är den att äldreomsorgen tillfördes 7 miljoner kronor redan i februari 2020. Långt innan regering och riksdag hade planer på att tillföra mer resurser dit.

      • Jo de fick 7 milj men det var ju för att äldreomsorgen låg back. Det var ju inga pengar som skulle in i en verksamhet och göra nytta utan bara göra förlusten mindre som jag har fått för mig. Rätt eller fel?

  3. Undrar vem bocken är just nu? för tillfället verkar det finnas 3 träbockar som trampar på vår bro. Det var ju en engångssatsning som skulle stärka äldreomsorgen och inte sättas in i det allmänna budgeten skämmes. Snart går bron sönder och 1 träbock försvinner och sedan resten om vi har tur.

  4. Om staten gav kommunen 5.3 miljoner för att stärka äldreomsorgen, så kan man ju inte sänka budgeten med samma summa!? då blir det ju inte någon satsning alls????

  5. Med en befolkning som bara blir äldre och psykisk ohälsa som bara ökar så beslutar politikerna om att dra in på personal inom äldreomsorgen och socialpsykiatrin och stänga ett boende! Räcker inte pengarna till att upprätthålla en god vård och omsorg? så finns det bara en sak att göra: krypa till korset och höja kommunalskatten!

    • Jo det rimmar inte bra att man gör personal missnöjda. Till slut blir det så att folk går i pension i förtid, sjukskrivning, byter jobb eller helt enkelt ger inte det lilla extra till dem som behöver vården.

      Så jodå uppdrag granskning skulle behövas.

      Värsta är ändå framför med alla schemaändringar som kommer bli. Man undrar hur oattraktiv arbetsgivare kommunen vill bli.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Anna-Lisa blev telefonist som femåring

När Leipijärvi fick telefonservice blev femåriga Anna-Lisa Harila byns telefonist. Deras hus låg lägligt, nära vägen och mitt i byn. HB har träffat den kavata flickan som numera heter Häggström, fyller 87 år i juni och är bosatt i Kalix.

Prova på-dans under dansveckan

Under PRO:s nationella dansvecka fick seniorer i Haparanda testa på bland annat Linedance. 

Smög igång premiäröppning

I juli förra året tog företagarna Janne Lind samt syskonen Stina och Viktor Medström, över River motell/restaurang/camping i Haparanda. Efter en storrenovering var det i går dags för en smygöppning. 

MC- och bilentusiaster njöt av våren

Gatorna i centrala Torneå fylldes av mullrandet av motorer den första maj när det var dags för den traditionella paraden för motorentusiaster. 

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret.