fbpx

”Ska vi göra äldreomsorgen i Haparanda till långvård?”

Att vår nya socialchef ”lägger locket på” i en sådan viktig fråga som handlar om att hon/politikerna ska försämra vår arbetsmiljö ytterligare är som att de sticker kniven i ryggen på oss undersköterskor.

Det är faktiskt vi som jobbar på golvet som vet hur våra gamlingar fungerar.

Vi vet vem som är vänsterhänt.

Vi vet vem som behöver gå på toa varje halvtimme.

Vi vet vem som gråter efter sina barn.

Vi vet vem som vill smita ut i vinterkylan utan att känna kylans effekt.

Det är vi som tröstar, håller handen, lugnar, hjälper, stödjer och sitter vid deras sida vid livets slut, och mycket mycket mer.

Vi vill att alla ska få veta hur det ligger till samt att de anhöriga, som är den viktigaste ”röda tråden” till våra boende, måste få veta vad som gäller i dagsläget och vad som kommer att gälla framöver.

Nu när kommunen skall minska vår bemanning ytterligare, ge oss fler delade turer, minska lediga dagar så är inte vår arbetsplats något vård- och omsorgsboende längre utan då får vi börja kalla det långvårdsenheter. Tillbaka till det gamla systemet där man får prioritera vem som står i tur att få komma upp ur sängen idag och vem imorgon.

Ska man sätta in urinkateter på våra gamlingar så behöver de inte gå på toa och sen sparar man ju in på inkontinenshjälpmedel också.

Givetvis är vi alltid på plats men eftersom det försvinner ”händer” från golvet så försämras kvalitén ännu mer.

Det blir som en ond cirkel; personalen blir tröttare och orkar inte. Största delen av personalen idag är 50+ och väldigt få ungdomar väljer vårdyrket, så man undrar vart vi är på väg…

Inom de närmaste fem åren går tiotalet personal i pension, och inom åtta år har 90 procent av Klippans personal gått i pension.

Frågan till politikerna och socialchefen: Hur vill ni ha det?

Vilken kvalitet på vården ska våra boende få?

Undersköterskor på Klippan

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

20 kommentarer på “”Ska vi göra äldreomsorgen i Haparanda till långvård?”

  1. T o m djuren har det bättre, dem har mera rättigheter än våra gamla. Fast det är just våra gamla som byggt upp vårat samhälle.

  2. Varför så olika på övre och nedre Klippan då båda tillhör Kommunen? Där finns ju också en slant att spara

  3. Rensar ni inte kommunhuset o låter personalen på golvet vara kvar lär ni inte överleva nästa val.

  4. Besparingarna inom Haparanda stad bör koncentreras till Kommunhuset. Investera i kvalitativa rekryteringar, inte kvantitet. Ställ krav på resultat och följ upp utfall. Minska antalet administrativa tjänster. Att då kapa kostnader, är inte svårt!

  5. Har redan lämnat Haparanda och ångrar det inte en sekund.
    ALDRIG att jag tänkt bli gammal i den staden och tvingas bo bland finsktalande personal och boende, bor i Sverige och då ska även arbetsspråket vara svenska.
    Runt om i landet har det ordnats med boendeavdelningar för olika nationaliteter bland annat f ”finska avdelningar” men i Haparanda klarar dom inte ens av att ordna en enda avdelning för bara svenska.
    Detta är diskriminering och inte då konstigt heller att helt svensktalande söker sig till grannkommunen Kalix eller till andra kommuner.
    Seskarö har efterlyst en helsvensk avdelning i årtionden helt utan respons.

    • När man kollar på nätet hur åldersfördelningen på invånarna i Haparanda kommun ser ut får man fram att mer än hälften är 55 år eller äldre och att nästan 1/3 (ca2800-2900) är äldre än 65 år. En stor del av dem kommer vid någon tidpunkt sannolikt att behöva ta del av den äldrevård som ska finnas i kommunen. Detta framkommer inte i ”debatten”. Tror att alla förstår var utmaningen ligger (försök föreställa er hur det skulle se ut om hälften av Stockholms, eller Göteborgs, eller Malmös kommuner bestod av samma ålderstruktur som Haparanda). Denna utmaning kommer att kräva uppoffringar, oavsett, och från samtliga involverade parter. Alla stenar behöver vändas på och självklart kommer det att skapa turbulens. Kanske ska beslutande välja vägen som består av öppenhet och transparens. Vi är inte några ”dumma får” som bor i Haparanda. Ge oss korrekt information, visa valmöjligheter, etc så jobbar vi framåt tillsammans……

  6. Ja politikerna skiter i oss som jobbar och lyssnar inte på oss.

    Personalen och dem vi tar hand om ska inte ha det för bra.

    Det pratas heller ingenting hur mycket man sparat nu när 3-3 avskaffades.

    Personalen är som spelpjäser likaså är det med dem vi tar hand om 😢

  7. Alla som jobbar inom vården vet att politikerna inte bryr sig ett skit om de äldre och de sjuka. Kostar det pengar, då är det inte värt. Mycket mer strategi än så existerar inte. Snickesnack är politikernas primära jobb. Snacka skit och spara pengar, samt skapa en jävla massa hittepåpositioner för chefer, det kan de.

  8. Detta är så tråkigt för oss personal inom äldreomsorgen i Haparanda Stad.
    Alla ska koncentrera sig på spara pengar hela tiden, våra äldre och vi personal bli lidande. Även hemtjänsten står snart på knäna, sjukskrivningarna har skjutit upp i höjden och arbetspressen höjs för varje dag. Kommer sluta med alla vi alla inom vården söker oss till andra yrken fast vi älskar vårat arbete med våra fina äldre i Haparanda.

  9. Vad vill Klippans personal? De ville inte ha(vissa) 3-3 och nu vill de jobba 3-3! Klagar klagar klagar!
    All energi går till att man protesterar hela tiden. Jobbat inom vård nästa hela mitt liv och det har funkat bra. Tungt har det varit men när glädjen finns kvar går allting strålande!!

  10. Kör en typ av BLM-demonstration några dar i veckan.kasta dyngpåsar blöjor el liknande framför entrén lev djävulsk annars händer inte ett piss.hörde svetsarns floskler igår.Tyvärr ni kommer inte att få det bättre bara tomma ord om kunskapslyft.

  11. Ett stort problem är att högre chefer och politiker inte har en aning om hur det är nere på golvet! dom måste kanske fara ut i verksamheterna och möta personalen och kanske kunna föra en dialog med dessa som jobbar i verkligheten? att applådera personalen ena månaden och sticka kniven i ryggen på dom några månader efteråt tyder inte på något stort ledarskap.

  12. Haparanda kommun har under en långtid glömt ”mjukvaran” att vårda o se sin personal. Spelar ingen roll var inom kommunens verksamheter man jobbat.. samma överallt. Pengar o ekonomier styr, utan golv folket finns det inga utförare.. sjuka och utslitna, tyvärr många väljer tidig pension pga att de inte orkar!

  13. Vår socialchef vet för lite om vården och om vad våra äldre har för behov
    Det är bara PENGAR PENGAR som gäller .kom och jobba innom älderevården så hoppas du får en annan uppfattning vad det handlar om.vi usk.or ära bara människor med barn och ett liv inte slita ihjäl oss på jobbet för att ni kan höja lönen och må bra ,

  14. Jag tänker inte bli gammal i denna kommun.
    Lär nog fly härifrån innan jag blivit pensionär.
    Hörde även rykten om att det skall införas tre semesterperioder för dom vårdanställda.
    Kan det verkligen stämma om så kommer ingen med småbarn i hemmet att jobba kvar inom vården på sikt

    • Ja och dem som är anställda inom kommunen lär nog också fly.

      Stort eloge till dem som orkar jobba inom äldreomsorgen. Är så dåliga arbetsvillkor, lite personal, dåliga löner och på allt det där dåliga arbetstider dvs delade turer!!

      Jobbar inom vården men skulle jag bli tvingad till det där med delade turer så skulle jag säga upp mig och troligtvis flytta eventuellt söka jobb i Norge.

      Så lösningar finns det ju, men är så synd om våra äldre där har man oftast inget val 😢

  15. Ett bra ledarskap är närvarande, intresserad av verksamheten och bistår de anställda. Metodiken ”management by walking around” är väl beprövad i div. organisationer och företag, med olika verksamheter. Metoden bygger på ett aktivt ledarskap, där chef (intresserad av verksamheten som faller under hens ansvarsområde/-n), är närvarande i verksamheten och därigenom bygger förståelse för de anställdas situation idag, tillika ser behov av utveckling som säkerställer en väl fungerande verksamhet framgent.

    Å andra sidan, om erfarenhet inom eget ansvarsområde saknas är det lätt att gömma sig bakom (bort)förklaringar till varför;
    A – saker och ting är som det är idag,
    B – det alltid har varit så och
    C – problemet inte kan förändras p.g.a. punkt A ovan.

    Enkelt sammanfattat:
    Kommunal verksamhet i ett nötskal!

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda.