fbpx

Skvallrig kvällstidningsjournalistik

Bottennapp när HB på nyhetssidor ställde kommunalrådet Sven Tornberg ”ut i kylan” på grundval av spekulationer och vaga antydningar från anonyma (ofta fega) källor, skriver Lars Spolander. Lars Pekka svarar på kritiken.

Med berättigad stolthet beskrev ledaren i HB för en tid sedan att man var landets enda, på riktigt, oberoende tidning – utanför alla grupperingar.

Vi läsare inser nog inte alltid vilken stark och unik tidning vi faktiskt har att slå vakt om! Jag vill också harangera ägarfamiljerna Pekka som lyfte en konkursad tidning till ett framgångsrikt familjeföretag. Nu nog med beröm för den här gången!

Tidningens dominerande särställning, ställer samtidigt speciella krav på hur man förvaltar den och dess journalistiska och pressetiska innehåll. Har till och från konstaterat att rågången mellan nyhetsförmedling och opinion inte alltid varit självklar – inslagen av åsiktsbildning på nyhetssidan har ibland tagit över den objektiva nyhetsförmedlingen.

Bottennappet enligt min mening kom, när HB på nyhetssidor ställde kommunalrådet Sven Tornberg ”ut i kylan” på grundval av spekulationer och vaga antydningar från anonyma (ofta fega) källor.

Den typen av skvallrig kvällstidningsjournailstik kan man bespara sig själv och oss läsare ifrån, även om man denna gång på odemokratiska och kaotiska grunder ”lyckades” tvinga Sven Tornberg att frånträda sitt ämbete – inte felfritt i alla avseenden självklart, men hyfsat ändå som första borgerliga styre efter 55 års S-styre (felfria??) – men vem kan alltid i alla avseenden svära sig fri från det.

Lars Spolander

Läsare i 75 år, inhyrd ledarskribent och styrelseledamot i ett antal år och varm och nära beundrare av HB som jag hoppas orka följa ett antal år i framtiden också!

 

Svar direkt: Det var inte min åsikt!

Tack Lars Spolander för ditt beröm av Haparandabladet i tisdags. Och ärligt tack för din kritik av artikeln om att kommunalrådet Sven Tornberg riskerade att hamna i kylan. Kritik skärper journalister och ansvarig utgivare. Det var jag som skrev artikeln och vill gärna redovisa varför det inte handlade om åsiktsjournalistik.

För det första. Kommunalrådsrollen är inget ”ämbete”. Det är ett förtroendeuppdrag på heltid baserat på medborgarnas röster i fria val. I en levande demokrati ska kommunalrådet granskas närgånget.

För det andra. Att Tornberg riskerade att hamna i kylan var ingen åsikt från mig. Efter två olika tips ägnade jag många timmar under två dagar åt att prata med politiker från oppositionen – både gräsrötter och ledande politiker. Att de begärde anonymitetsskydd är naturligt. Dels var det en känslig personfråga, dels ville man inte störa förhandlingar där det egna partiet ingick. Det är inte feghet.

Resultatet blev entydigt. För Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna, var det otänkbart att samarbeta med ett parti där Sven Tornberg har den ledande rollen. Inom socialdemokratin ville några politiker i ledande position mildra kritiken. De kände ett ansvar att sy ihop en majoritet med S i ledande position och sig själva i ledande roller. Att C ”valde” att gå i opposition blev ju ett facit på att Tornberg verkligen hamnade i kylan. Dessförinnan hade han via telefon och fysiska möten uppvaktat åtminstone SD och S om
samarbete.

Skulle motståndet mot Tornberg inte ha funnits inom S-partiet så hade S och C troligen redan ha bildat en stark allians med Nina Waara som kommunalråd. Men det är bara vad jag tror.

Det som Lars Spolander i själva verket efterlyser är en megafonjournalistik där journalister, utan att ställa kritiska frågor, rapar upp det som makthavare säger. Så fungerade det i Haparandabladet på den tiden Spolander var inhyrd ledarskribent. Men det var länge sedan. Att den journalistiken inte var framgångsrik fick vi ju bevis för.

Lars Pekka, frilansjournalist

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

3 kommentarer på “Skvallrig kvällstidningsjournalistik

  1. Lars S har en intressant syn på medias ansvar och möjlighet att påverka politiken. Ser vi till riksmedia och rollen som den spelat där för att frammana en av våra svagaste regeringar någonsin,så var det kanske avgörande.
    Det största partiet har inte någon avgörande inverkan på hur Sverige ska styras utan det är två ytterkantspartier,högern och Jokern Jimmie.
    Som socialdemokrat styrd av verkligheten är jag faktiskt glad åt att Sd sitter med trumf på hand och ledande s-förespråkare verkar inte fatta någonting av hur det gick som det gick.
    På det lokala planet så har HB haft stor påverkan i synen på invandringen då lokala PK-folket i minoritet, fått basunera ut sin galna politik.
    Så där har man hjälpt Sd som nu fått fotfäste i politiken och kommit ut från fikarummet in i finrummet.
    Journalister av idag vill ofta skapa nyheter och sällan förmedla dom.

  2. Det hade varit mer intressant om Lars P hade analyserat Lars S synpunkter kring vilka möjligheter (och ansvar) Haparandabladet faktiskt har istället för att inta någon sorts försvarsställning.

  3. Bra svarat av Lars Pekka, krävs en del mod att publicera artiklar där Lars vet att det kommer kritik från alla möjliga håll.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda.