fbpx

Tacken för vårt slit under corona?

Tre schemarader från dagen och tre från natten skall bort, det är tacken vi får för vårt slit under coronapandemin. HUR tänker ni, skriver en undersköterska på Klippan.

Under våren fick ingen av oss ta semester, de som redan fått beviljat fick det tillbakadraget. Personligen hade jag och min familj bokat en vecka i fjällen, barnen hade fått beviljat ledigt från skolan och väntan var stor. Då drogs min semester in och vi fick så lov att stanna hemma. De flesta av oss fick ställa in våra planer och infinna oss på jobbet. Det var inget vi ifrågasatte utan vi tog alla vårt ansvar för att det var det bästa för de gamla.

Vi ville hjälpas åt att hålla corona borta från avdelningarna och i minsta mån ta in vikarier så att så lite folk som möjligt skulle kom in på Klippan. Vi gick nästan på knä för att stå ut till sommaren, många kände verkligen av att man inte fått någon vinterledighet.

Men vi stod ut och har ännu inte haft några bekräftade coronafall på någon avdelning. Jag kan lova vi har nästan tvättat och spritat sönder våra händer och jobbat bakom visir som immar igen. Ibland har vi skyddsutrustning som tar både tid och tålamod att få på sig och sen av sig på ett säkert och korrekt sätt.

Vi har gjort allt i vår makt och kämpat oss igenom det här och tagit till oss information och råd vi fått av våra chefer.

Eftersom alla med minsta förkylningssymtom skall stanna hemma har vi fått gå en kort flera pass när inte vikarier har funnits att tillgå. Vi har även fått tillsagt att ni får inga vikarier för det måste sparas i budgeten. Tänk dig då att vi ska ha på oss hela skyddsmunderingen för att gå in i ett rum, ett felsteg och vi skulle ha pandemin här. Det visste vi ju inte innan provsvaren kom om personen var negativ så alla åtgärder ska följas. Samtidigt som allt annat ska fungera och vi är en man kort, det har sannerligen inte varit lätt alla dagar.

När alla kommit tillbaka från sommarsemestern och börjar ha de nya rutinerna lite grann i ryggmärgen kommer nästa smäll. Istället för att belöna oss på något sätt ska flera bort och vi får schemaförslag som de som beslutat själva borde komma och testa att jobba efter. Det är helt oacceptabelt.

Det är människor vi jobbar med, som ska behandlas med vördnad och respekt och få den vård de behöver sina sista år i livet. Det ska finnas någon som har tid att hålla handen när de tar sitt sista andetag, ingen ska behöva dö ensam för att vi är för lite personal. Det skall vara de gamlas rättighet i Sverige 2020 att få ett värdigt avslut och det är vår skyldighet att se till att de får det.

Regeringen riktar huvudsakligen anslagen till äldreomsorgen för att förbättra den och vad har ordförande för socialnämnden för kommentar till det? Jo, att vi först måste få ordning på budgeten och därför skall sex schemarader bort från Klippan, sen kan vi höja kvaliteten när vi får mer pengar. Hur ska den höjas sen tänker han när personalen har flytt fältet för att de inte orkar? I samma intervju berättar han att budgeten ser bättre ut och vi planar ut och går mot nollan i underskott.

Regeringen har lovat pengar till äldreomsorgen för att förbättra men ni väljer att gå emot regeringens beslut när ni genomför det här. Är det ens lagligt?

Titta över kommunhuset och vilka poster som kan dras in där om det behöver sparas pengar, innan ni börjar inom äldrevården. Och har det blivit gjort så gör det en gång till, de som mister sin post är så välkomna att jobba med oss för här behövs det personal.

Ni borde skämmas som driver igenom det här att behandla vårdpersonal på det här sättet. Snart kanske din närmaste anhörige är här eller du själv och vi inte har tid att ta upp dig idag, nej för du fick ju vara upp igår.

Vårdpersonal i Haparanda kommer att ta slut, folk går i pension och ni får ingen som vill komma hit och jobba när man blir behandlad helt respektlöst. Rykten går fort om hur det verkligen ser ut för oss på golvet och då väljer man helt klart något annat jobb.

Så lycka till säger jag bara, det ska bli intressant att se hur det ser ut på Klippan om 10 år.

Jag riktar mig främst till social- och hälsovårdschefen som måste ta sitt ansvar i denna fråga och verkligen stå upp och stötta oss inom åldringsvården i Haparanda kommun. Så att vi går mot en bättre vård istället för en sämre för de gamla och en sund arbetsmiljö.

TACK för belöningen för vårt slit under en pågående pandemi!

Undersköterska på Klippan

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

13 kommentarer på “Tacken för vårt slit under corona?

  1. Det råder en viss okunskap om vem som ansvarar för vad. Politiken får inte enligt lag & förordningar lägga sig i den löpande förvaltningen. Dock sätter politiken ramar för budget mm. Förvaltningen har nu bestämt att driva organisationen efter ett nytt schema och det måste de få utvärdera och se hur det ställer sig mot kvalité och budget mm. Politiken tillsätter inte personal.

    • Ditt beslut som politiker sätter agendan och ingenting annat, ta ert ansvar någon gång.
      Ni borde skämmas som ni beter er. 100 Miljarder till äldre omsorgen. Och ni har inte råd att testa om ett schema fungerar eller ej. Kompetens försvinner och ingen vill jobba på Klippan. Fatta det. Tvärtom nu har ni möjlighet att visa att ni är ett sjukvårdsparti.
      Höj statusen. på undersköterskor med höjd lön och fler fast anställda arbetskollegor. Det är vad denna pandemin visat. Alla vet detta. Har inte ni förstått någonting. Voj voj.

  2. Uppenbart behövs en ny politisk ledning i Haparanda.
    Hösten 2022 är detta möjligt.
    Hoppas vi får ett nytt, gärna(o)politiskt parti med kloka folkvalda och där sunt förnuft går i frontsätet. Allt för kommunmedborgarnas bästa.
    Sätt stopp för myglet, korruptionen och maktmissbruket i stadshuset.

  3. Enda felet är att kommunerna har ansvaret för vårdpersonalen, Hade Svenska Staten haft det skulle ni haft lön på ca 45000 per månad. Det är ni värda.

  4. Ni ”viktiga” personer som bestämmer över våran arbetssituation vet inte hur det är att jobba inom äldreomsorgen med demenssjuka. Hur många av er har erfarenhet av vården och allt vad det innebär att jobba med sjuka människor?

    Fast jag själv jobbar på Klippan skulle jag aldrig rekommendera någon att söka ett jobb inom äldreomsorgen här i stan. En hållbar arbetsmiljö, bra arbetstider och en duglig lön är sedan länge något som INTE kommer att bli uppfyllt. Ni som är unga, sök er till andra yrken. Gör inte misstaget att börja jobba inom ett område som helt klart inte är prioriterat av någon.

    • Håller med dig! Nu vet vi våran värde hos beslut fattarnas ögon. Skrämmande.
      Hade detta ens diskuterats om det hade varit mansdominerad yrkesgrupp, knappast?!!
      Sorgsen…Val om 2 år!! DET ser vi framemot!!

  5. Personalen på golvnivå får ta besparningskraven för att fler små-, mellan- och mittimellanchefer ska kunna anställas på grund av den höga belastningen för administrationens skull.
    Sedan ska ju dessa chefer ha avtalsenliga löneförhöjningar på 1000-tals kronor per månad så inte konstigt att budgetar kraschar i slutändan.
    Datorerna har tydligen inte gjort någon nytta överhuvudtaget för den administrativa biten eftersom arbetsbördan ökar hela tiden.
    Nä, dax för folket på golvet att markera sitt missnöje på riktigt, säg upp er kollektivt och byt arbetsgivare till bemanningsbolag eller byt bransch.

  6. Så sorgligt att hör hur illa personal inom vården behandlas både av kommuner och regioner. Jag trodde att denna pandemi skulle visa hur viktigt det är att man har många kunniga personer som tar hand om oss människor för vi är inga datorer eller maskiner som kan behandlas efter färdiga manualer, vi är och ska få vara individer. Hur tror de att man kan höja kvalitén med färre antal personal som tar han om samma antal vårdbehövande som det är nu, en människa är och beter sig inte likadant som en annan människa? Skärpning, regeringens extra slantar ska inte gå till annat än vården.

  7. När kommunen ska spara så är det 2 ställen dom gör det: barn och gamlingar, det är nog dom 2 största utgifterna för en kommun där dom har möjlighet att påverka utgifterna, där finns det stora pengar i omlopp.
    Att dom som beslutar om budgetar inte vill se hur ”verkligheten” ser ut för dom som jobbar med barn och gamlingar är nog ett skydd för dom själva, svårt att ta otroligt tuffa beslut och försöka leva med det, kan ju påverka nattsömnen.
    En höjning av kommunalskatten skulle nog hjälpa till med att få loss pengar till fler anställda, men vill löntagarna betala mer i skatt ?

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn. 

Tornedalskvinnornas historia lyfts fram

Utställningen ”Kvinnans röst – Kvinnobilder från Tornedalen” på Tornedalens museum invigdes på den internationella kvinnodagen. 

Inga-Lisa är hela byns mommo

Inga-Lisa Johannessens hus fylls dagligen av små och stora barn. ”Vi har alltid haft lånebarn”, säger Inga-Lisa om att vara hela byns mommo. 

Jenni Venäläinen sjöng före i den karelska sången.
Artist lärde ut 2 000 år gammalt instrument

På Kalevaladagen fanns det chans att delta i en workshop och prova på det finska nationalinstrumentet kantele på Sverigefinska folkhögskolan.