fbpx

Tomma tunnor skramlar mest i Övertorneås fullmäktige!

Efter att ha följt det senaste direktsända mötet förvånar mig inget längre. Vilka var de ledamöter som röstade för att ej bevilja ansvarsfrihet för kommunstyrelsen? Jo, en av dessa är numera politisk vilde som efter att ha fått bort en ordinarie ledamot från fullmäktige, en ung kvinna, och tagit dennes plats i kommunfullmäktige. Då har denne vilde fräckheten att trots underskriven kandidatförsäkran för partiet om att avsäga sig alla politiska uppdrag som denne tilldelats av partiet inte gjort det. Denne har tidigare även suttit som socialnämndens ordförande och efter att uppdraget avslutats i samband med mandatperiodens slut har denne vilde trots detta kvittera ut arvoden under en kortare tid. En annan ledamot som tidigare avslutat sin tjänst i kommunen med 2 årslöner på fickan beviljat av en tidigare personalutskottsordförande som även hen röstade för avslag på ansvarsfrihet. Allt detta finns att finna i offentliga dokument på kommunen.
Även kommunfullmäktiges ordförande röstade för att ej bevilja ansvarsfrihet. Ordföranden uppförde sig som en oppositionspolitiker bland annat genom att skriva motiveringar till återremisser som yrkades av en partikollega. Detta är inte en kf-ordförandes primära uppgift. Kf-ordförandes uppgift är att leda mötet och fördela ordet. Vidare skall ordföranden se till att besluten följer kommunallagen. Men är man i ett affekterat tillstånd så kan det lätt spåra ur och bli ett övermäktigt uppdrag.
Ansvarsfrihetsfrågan för kommunstyrelsen på mötet spårar ur helt då revisorerna tillstyrkt full ansvarsfrihet och inga rödmarkeringar finns i revisionsberättelsen över ks verksamhet, då yrkar ledamoten JK avslag enbart på politiska grunder (Läs mer på sidan 7). Frågan går till votering varvid beslutet blir att ansvarsfrihet inte beviljas ks. Endast 13 röster avlades eftersom flertalet ledamöter ansågs vara jäviga i frågan. Någon motivering att inte bevilja ansvarsfrihet presenteras inte på mötet som grund för detta, ett mycket märkligt förfarande som med stor sannolikhet innebär att beslutet kommer att upphävas vid ett eventuellt överklagande till förvaltningsrätten.
Fullmäktiges beslut om att ej bevilja ansvarsfrihet skall motiveras om det går emot revisorernas berättelse, och detta skedde aldrig. Vidare borde frågan om jäv ytterligare belysts då flera kf-ledamöter tidigare suttit i ks och fattat beslut i frågor som dessa nu avstyrkte ansvarsfrihet för. Det här gänget har vid upprepade tillfällen de senaste tre åren överklagat, återremitterat beslut, anmält kommunstyrelsens ordförande för jäv och ministerstyre och allt möjligt utan att lyckas med sitt uppsåt att avsätta kommunstyrelsens ordförande. När detta misslyckats har de nu istället angripit hela kommunstyrelsen. Nu är det inte långt kvar till nästa val då det ska bli intressant att se om väljarna ger dessa personer ansvarsfrihet för deras agerande under denna mandatperiod.
Och väljarnas beslut kan varken återremitteras eller överklagas, det måste ni ha klart för er redan nu!
Kommunfullmäktiges ordförande har utöver ovannämnda ledamöter lockat ytterligare en partikamrat samt tre s-kvinnor i galen tunna. Ordspråket tomma tunnor skramlar mest stämmer helt in på detta möte.

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

10 kommentarer på “Tomma tunnor skramlar mest i Övertorneås fullmäktige!

 1. Övertorneå har sin egen tv-serie ”Opposition Robinson” .
  Spelreglerna är taktik, pakter och rävspel.
  Lag Nord ( alliansen ) står lika stadigt som de tornedalska furorna i våra skogar. Lag Syd är uppdelat i två läger ” Maktens boning” ( Sjvp + lilla S ) och det andra lägret ” S-lägret ( övrig opposition) . ”S-lägret ” verkar ha kvar sitt förnuft och står med bägge fötterna i den tornedalska myllan medans ”Maktens boning” svajar som skadeskjutna kråkor i blåsten.
  Till ” Maktens boning”, skärp Er! Vi vill slippa se och höra detta spektakel som pågått en längre tid från ert läger! Ni kanske tror att det gynnar er i nästa ö-råd ( val 2022 ). Men står man på sina höga hästar faller man tungt!

 2. För att behålla makten ingick Centerpartiet en samverkan med allehanda partier, utan gemensam ideologi, då går det som nu är konstaterat! Att man inte själv har kontroll på sina valda ledamöter är beklämmande. Politiskt har mandatperioden varit ett stort misslyckande, befolkningen minskar, arbetslösheten ökar, servicen utarmas av privata aktörer, utöver den statliga närvaron som raderades ut under partiets regeringsinnehav under 8 år! Partiet måste inse att privata marknadslösningar, inte gör att hela landet skall leva!!

 3. Att tre KF-ledamöter från Sjvp och fyra från S driver destruktiv politik i KF gagnar absolut inte kommunen. Att sträva efter K-råds-platsen kan man inte ta förtroende utan sånt förtjänar man och den taktik dessa använder slår emot dem. Inför kommande val så vädjar jag till väljarna att dessa kan inte föra kommunen framåt när jaget är större än laget. Ni är genomskådade.

 4. Blir verkligen fundersam vad Vedestig och Kummu håller på med ! Med ert agerande har ni dömt ut Knut Omark, Ole Lampinen och Magnus Pettersson som är ordinarie och ersättare i kommunstyrelsen. Ni har meddelat att ni inte har förtroende för dessa tre. Ni beter sig som att det bara är ni som har något förstånd.

 5. Övertorneå borde bli en TV-serie eller i alla fall en serietidning med alla seriefigurer inom politiken. Verkar som om politikerna främst vill att det ska gå dåligt för Övertorneå. Ser man till befolkningssiffrorna och till befolkningspyramiden så har politikerna i Övertorneå lyckats till 100 %. Snart finns bara politikerna kvar i Övertorneå, resten har flyttat.

 6. Vi ska väl vara rädda om unga medborgare och politiker och inte försöka få någon att säga upp sig. Allt verkar vara tillåtet för I S-H och TV i strategin för att försöka få makten. Tror dock att väljarna är klokare och genomskådar er. Det finns en stor förlorare och det är Övertorneå kommun i detta spektakel

 7. Det verkar inte alls finnas någon hejd i kampen om makten. Både Vedestig (sjvp) och Häggbo- Savilahti (S) sågar partivänner jäms med fotknölarna. Har ni ingen insikt på att det finns en morgondag och där kommer ni att möta dessa + många andra medborgare?

 8. Kummu hänvisar till barnkonventionen titt som tätt i kommunfullmäktige debatterna, om han nu verkligen månar om barnen som han säger då kan han börja med att betala tillbaka till kommunen det två åriga avgångsvederlaget som han tidigare kvitterat ut från kommunen. De pengarna kan kommunen med fördel satsa i den kommande lekparken som planeras.

 9. Vedestig nämnde i ett nyhetsinslag i radion att anledningen till att inte bevilja ansvarsfrihet grundar sig på att kommunstyrelsen under lång tid brustit i styrning, ledning och uppföljning. De granskningsrapporter som Vedestig hänvisar till är rapporter som avser projekt som KS ansvarat för under 2017-2018. Om jag inte missminner mig satt Vedestig som vice ordf i KS och Inga Savilahti Häggbo som ledamot. Vedestig och Savilahti har med andra ord röstat för att inte ge sig själva ansvarsfrihet!

 10. Johan Kummu sade i kf debatten att det finns inte förtroende för ledmöterna i ks och det normala är att man självmant avgår. En fråga till Kummu och Vedestig är ifall Ole Lampinen, Knut Omark och Magnus Pettersson självmant sagt upp sig från sina förtroendeuppdrag i kommunen? Eftersom Ole Lampinen även är ordförande för SJVP i Övertorneå, har han avsagt sig ordförandeskapet?
  Inga Häggbo yrkade i likhet med Kummu i debatten att det finns inte förtroende för ledmöterna i KS och att dom självmant avgår. Fråga till Inga är ifall Mikael Kerttu sagt upp sig som ordf för S i Övertorneå med anledning att ni inte har förtroende för honom?

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
 • E-tidning
 • App för mobil
 • App för läsplatta
 • Taltidning (sve)
 • Sökbart arkiv
 • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Majblomma hjälper barn att blomstra

HB har träffat den enda klassen i Haparanda som säljer majblommor. Barn som gärna hjälper andra barn att få en drägligare tillvaro. 

Fyrbenta hjälper tvåbenta

I onsdags firades den internationella ledarhundsdagen och i Torneå uppmärksammades detta med informationsdag vid köpcentret. 

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda.