fbpx

Koalitionen om Klippan

Vi vill ha en väl fungerande arbetstidsmodell som bygger på ett givande och tagande, skriver den styrande koalitionen i Haparanda i en replik till bland annat inläggen Tacken för vårt slit under corona? och Ska vi göra äldreomsorgen i Haparanda till långvård?

Förra året infördes ett nytt sätt att schemalägga inom socialnämndens verksamhet, som i stora drag innebar en jämnare och mer rättvis fördelning av arbetspassen. I och med de förändringar som gjorts har Lunden och Klippan nu samma förutsättningar.

Det är viktigt att nämna i det här sammanhanget att vi inte har sagt upp någon under hela omställningsprocessen. I stället kan vi nu erbjuda heltid till våra anställda inom vård och omsorg. Det är vi stolta över. Att kunna erbjuda heltid är en viktig parameter – inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv.

Vi är ödmjuka inför det faktum att det är svårt att få till scheman som gör alla nöjda, men personalen har varit och är involverade i schemaarbetet och regelbundna uppföljningar ska göras på varje avdelning. Schemat är ett levande dokument som det jobbas med kontinuerligt.

Vi vill ha en väl fungerande arbetstidsmodell som bygger på ett givande och tagande. Flexibiliteten ska gälla både arbetsgivare och arbetstagare och inte enbart gå att arbetstagarna ska vara flexibla gentemot sin arbetsgivare. Målet är att personalen ska kunna fokusera på det de är bäst på – nämligen att ta hand om våra äldre.

Det är ingen hemlighet att socialnämndens verksamhet kämpat med stora underskott de senaste åren. Det påverkar hela kommunens budget. De åtgärder som vidtagits bidrar till att komma tillrätta med underskottet, och alla partier i socialnämnden har varit överens om att genomföra dessa. Det är viktigt att vi alla är delaktiga i processen att minska underskottet – inte bara politiker och arbetsgivare, utan även personal, de äldre och anhöriga.

Tillsammans gör vi skillnad!

Ann-Kristin Joki (Sjvp)
Anna Wikström (M)
Björn Syren (Sjvp)
Janne Lind (C)
Marita Wikberg (Kd)
Monica Westman (C)

VILL DU SVARA PÅ INLÄGGET?

Skicka in en replik via vårt formulär eller mejla den till friaord@haparandabladet.se. Du kan också kommentera nedan:

Kommentera artikeln:

29 kommentarer på “Koalitionen om Klippan

  1. nånstans läste jag att lagtexten angående brukarnas vård är mkt mindre detaljerad än tex vilka rättigheter socialbidragstagarna har…För övrigt så är det ju en lönsam bisyssla att bli vald till kommunpolitiker…

  2. Det är lätt att skälla och kritisera politikerna, men problemet som politikerna har stavas PENGAR. Varifrån ska pengar hittas till kommunens alla verksamheter. Haparanda är inte någon kommun som växer så det knakar. Det är rätt så tomt då man kör i Haparanda. Vem ska försörja er som bor i Haparanda? Försörjningsbördan för er som jobbar i Haparanda kommer att öka de följande åren. Ni måste försörja allt fler som inte jobbar. Om ni är missnöjda med politiken, se er i spegeln, det ni som röstat fram era politiker. Så ni skäller egentligen på er själva.

    • Nej politiker kan man inte lita på. Sedan mitt i allt så hoppar dem av och flyttar till Stockholm. Så tyvärr får dem inte erfara som karma när dom blir äldre. Finns privata vårdhem som alla deras fallskärmar och bra pensioner räcker till för att få bra vård!

  3. Här visar Koalitionen att kommunens medborgare är inget ni värderar och värnar om, varken unga eller gamla. Skolstrukturen körde ni igenom med tvång, med knapp ingen alls information och ett ihop ljug. Olika sparkrav och de vinster ni tror att man har att hämta, saknar helt och hållet rim och reson. Sjukskrivna och personal som säger upp sig innebär dyra kostnader och förluster för arbetsgivaren. Vad tror ni händer när vi anställda inte längre orkar med våra arbeten och allt slit på arbetsplatser!?! Ni i Koalitionen får göra er redo att komma själva ut och jobba inom alla områden i kommunen då ni tror er ha hittat pengar att hämta och spara. Snart får arbetsmiljöverket lägga en 66a på hela Haparanda kommun som arbetsplats! Say no more.. Ett spar tips med 110% garantier till er politiker kom och gör allt arbete själva slipper ni betala lön och kostnader för oss anställda som ni vill sakta men säkert dräpa!!

  4. Kan inte HB ställa frågorna vilka typer av scheman som historiskt prövats och vilka erfarenheter man dragit av dem samt om dagens arbetsuppgifter förändrats mot de historiska och på vilket sätt, till någon insatt så vi läsare kan få lite fakta??

  5. Låt mig skratta igen!
    Enda sättet att dom äldre medverkar i processen mot underskott är att dom börjar återanvända blöjor, duschar 1 gång i månaden, äter en potatis istället för två etc.
    Och närstående ska ju dra sitt strå till stacket också, dom får börja jobba ideelt eller som volontärer. Sen när budgetten är i balans eller helst på plus, då kan vi börja fokusera på kvalitet. Applåder till politikerna, man slutar aldrig att förvånas.

    • Dom såkallade volontärerna löser man väl med praktikanter. Gratis arbetskraft åt kommunen!

  6. Varför dessa brev och debatter i HB. Ta tjuren vid hornen… Lätt att gömma sig bakom text och beslut men våga säg det åt dom berörda istället. Svagt eller inget ledarskap….

  7. Det är en skrämmande utveckling för vårdpersonal och boenden, hur 17 ska någon orka jobba i vården i framtiden. Politikerna skar ner bemanningen på flera LSS-boenden förra året, slätade över med att alla fick heltid och kallar det för ”hälsoschema”

    • Det är ju häsosamt att vara 1 dag ledig jobba 2, 1 dag ledig 3 dagar jobb.

      Ha arbetstid 6 timmar mellan 7 och 21 varvat med ledigt mellan 10-17 jobb 17-21 minus 1 timmas rast.

  8. Vid förra valet var det många som röstade på sjukvårdspartiet, dom trodde helt felaktigt att det partiet skulle göra ”sjukvården och omsorgen” bättre i Haparanda, antar att dom väljarna nu har insett att inom politiken såväl som inom handel kan man köra med falsk reklam, lätt att ”lura” väljarna med ett partinamn, dom flesta av lokalpolitikerna är ute efter att sko sig själv först och få nån typ av ”upphöjd” ställning i samhället genom sitt politiska arbete, den tiden är förbi när det fanns politiker som verkligen jobbade för folkets bästa.

    • Nej, men så kan det väl inte vara att Sjukvårdspartiet skulle svika sina löften. Så hemskt får det inte vara. Att det visar sig att socialtjänsten och sjukvården i kommunen och i länet når ”bottom Low” är förmodligen sossarnas fel, eller hur? Inte sjukvårdspartiets. Och att regiondirektören hellre vill satsa på fyrkantens vård för de som behöver vård, måste ju också det vara sossarnas fel – på något sätt, alltså.
      Nej, nog får Sjukvårdspartiet min röst i nästa val – de måste få chansen att verkligen visa sitt rätta jag. Även om vi står på randen av ett befolkningsstup så har jag förtroendet för Kenneth i den regionala spetsen och att Jokern driver det lokala värnandet om de äldres och sjukas väl. Som bekant, ett steg framåt, om man nu står vid stupets rand.

    • Jo vi trodde felaktigt att de skulle göra något för sjukvården. Men snart är det val igen.

  9. Sedan funderar jag även på, att är det ingen anhörig som reagerar på detta? Det är ju eran mamma/pappa/mor-farföräldrar/syster/bror som kommer att bli drabbade av neddragningarna.

    Kommer ni och hjälper oss personal, speciellt under helgerna, när vi blir mindre huvuden på golvet, då flera ska hem under en delad tur. Hjälper ni oss vid mattider, vid toalettbesök osv?

    Vi kommer att vara 2 st personal på 12 boende mellan kl 12-16! Men ej att förglömma den tredje personalen som kommer tillbaka från sin 1,5 timmes rast som kommer att springa fram och tillbaka mellan två avdelningar i väntan på att kvällspersonalen kommer tillbaka från sin rast.

    Tänk mitt i maten, någon boende vill plötsligt på toa och man är två personal och båda är upptagna med att hjälpa någon med maten, för alla kan inte äta själva. Vem ska man prioritera då? Har cheferna gjort upp en plan?

  10. Ni politiker vet absolut inte hur det är att arbeta inom äldreomsorgen. Och ödmjuka är ni inte, det är bara tomma ord.

  11. Anhöriga är välkomna att hjälpa till med matningar och toalettbesök mellan 12-16 för då är vi bara 2 personal som arbetar enligt våra nya scheman.

  12. När man minskar på 1 schemarad på varje ”tvillingenhet” på Klippan så blir det ju att kvarvarande personal får det tyngre och en sämre arbetsmiljö. Man ska göra samma jobb men med mindre personal. Man sliter ut personalen som gör ett fantastiskt arbete.

    Såklart det aldrig kommer gå att göra ett fungerande schema när det inte ens finns goda förutsättningar för det? Med minskad personalstyrka måste kvarvarande personal jobba mer arbetspass. Det förstår väl alla.

    Hur många verksamheter i Haparanda har ett 14 veckors arbetsschema?? Skrattretande.
    Man gör såna här mastiga schemaförslag för att man annars inte får ihop personaltätheten under varje arbetsdag. Just för att man minskar ned på personalen…

    Hur många schemarader har inte under de senaste åren mystiskt försvunnit ut i en pooltjänst…?

    • Sedan skall pooltjänstpersonal vara tillgängliga för hela kommunen!

      Man skickar dessa personer fram och tillbaka till olika avdelningar för det heter ju rotation och är så nyttigt med nya perspektiv.

      Man jämför vården med Ikeas modell!

  13. Har några frågor…. Förstår att man ändrar i scheman och att genom det önskar få en kostnadsminskning, men bibehålla kvalitèn? Det lär väl inte vara första gången man ändrat i scheman? Så hur har det sett ut de senaste 15-20 åren, vilka typer av scheman har provats? Vilka erfarenheter har man dragit av dessa? På vilket sätt skiljer sig nuvarande från de tidigare? Kan inte verksamheten, men då kraven ökat på många andra verksamheter inom socialtjänsten vore det bra om vi i stora drag fick en sammanfattning av det som ändrats, ökat, kanske rent av nya och ungefär vad det medför i ökad arbetsbelastning/tid.

  14. Politikerna har skrivit en skrivelse där de säger absolut ingenting egentligen.

    Men en fråga som borde utredas är så klart var dessa miljoner som kommer från staten ska? För till vården verkar de ju inte gå om man ska ta bort 6 schemarader på Klippan! OM pengarna är öronmärkta till vården även av kommunen och de styrande politikerna, då borde det mest logiska vara att låta dessa 6 huvuden vara kvar på Klippan för det är ju pengar på väg som man kan använda till bland annat just dessa sex tjänster!

    Men det är bra att kommuninvånarna får se vad den styrande koalitionen går för! Förhoppningsvis minns alla detta och andra dumheter som de beslutat (värmeverket, skolstrukturen) vid nästa val!

  15. Problemet är att politikerna och högre chefer inte har en aning om hur det ser ut i verksamheterna, ett studiebesök ute i verksamheterna skulle kanske vara på sin plats?

  16. Båda parter…sätt er ner och gör ett schema.
    Det kan ni gemensamt göra, samtidigt ser ni båda parter hur svårt det är.
    Öppenhet är det ända som gäller.
    Man ser inte, och förstår inte hur den ena eller den andra resonerar kring detta, sätt er ner och gör schemat gemensamt.
    Välj ut två av personalen, samt två av ledningen.
    Hoppas ni blir nöjda.

  17. Ska de äldre och anhöriga vara delaktiga i processen att minska underskottet? Förstår ni inte hur fruktansvärt fel det låter? Anhöriga lämnar det käraste de har till oss på Klippan och så ber man dem och äldre ta del av sparåtgärderna?

  18. Skulle skämmas att skriva under detta ni skriver. Att personalen har fått vara med att ordna schemat som chefer slängde upp för ett par veckor sedan? Skojar ni? Personalen på Klippan har påpekat och bråkat om samma saker nu länge och fortfarande har ingen lyssnat på dem, så vad tror ni händer? Jo absolut ingenting, personalen kommer snart lyfta upp händerna och säga till er: Gör det bättre själva om ni kan! Med detta schema som är framlagt på 14 veckor ger kommunen ingen chans för personalen att ha ett privat liv eller någon återhämtning överhuvudtaget, hur tusen ska man orka?

  19. Inte har Klippan och Lunden samma förutsättningar, vad är det ni politiker pratar om?

    Dom nya schemana ser absolut inte likadana ut inom verksamheterna.
    På Lunden slutar kvällen senast kl 21.05 medan på Klippan är senare kvällspasset till kl 21.30.
    För att nästa dag åter komma till jobbet kl 07. Var är tiden för återhämtning mellan arbetspassen?

    Svårt att få till scheman som gör alla nöjda är inte alls en omöjlighet eller speciellt svårt. Sluta förflytta/minska på fastanställd personal som arbetar på en schemarad genom att erbjuda dessa personer en pooltjänst istället. Låter så himla fint men verkligheten är att dessa personer hade behövts på vardera avdelning för att få ihop ett hållbart schema.

    Såklart det aldrig går att göra ett bra schema när förutsättningarna är urusla och på minskad personalstyrka..

    Det borde väl alla förstå eller…?

    • Håller med. Vem är det som vinner att omplacera personal. Att sätta in personal i pooltjänster och bli vikarier på nytt dvs gå utan fast schema. Ha dessa arbetspass utan återhämtning.

    • Håller med ”Undersköterska på Klippan” fullt ut, återigen får vi se fina skriverier från folkvalda, allt ska bli så bra och dom är så förstående, men i själva verket förstår dom inte hur det ser ut i verksamheten, det enda dom bryr sig om är budgeten som är alldeles för liten för att det ska kunna bedrivas en vettig verksamhet. Undersköterskorna har ett tungt och ansvarsfullt arbete, politikerna som vill minska på budgeten eller ändra scheman skulle behöva ge sig ut på äldreboenden och jobba i ett par veckor ihop med en erfaren undersköterska, efter det kanske det finns förståelse för hur arbetssituationen är för undersköterskorna.

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

FLER DISKUSSIONER

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 79 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

Svefi bjöd in till öppet hus

Sverigefinska folkhögskolan slog upp portarna under onsdagen och bjöd in till öppet hus. 

Dansglädje på scenen

Föregående helg fylldes Folkets hus i Haparanda av talang när dansskolan Stage bjöd på årets vårshower. 

Färgsprakande modevisning med vårkänsla

I söndags var det dags för catwalk på Folkets hus i Haparanda. Tiotalet företag passade på att visa upp vårens och sommarens mode. 

Skidrade i folkdräkt för att skapa intresse

På vårvintern är skidåkare på isen en vanlig syn. Skidåkare iförd folkdräkt är desto ovanligare. ”Det var premiär och vi hade beställt fint väder”, sade Ritva Niska från Kalevala-föreningen i Haparanda.